TATUERING

De flesta katter tatueras i vänster öra. Katter märks efter en slumpmässig siffer- och bokstavs kombination oftast bestående av 4-5 tecken. Tatueringen läses inifrån örat och utåt.

Tips på hur man lättare kan läsa av märkningen

Ibland kan märkningen vara svår att tyda. Det underlättar självfallet om man avlägsnar hår och smuts som sitter över tatueringen men ibland hjälper inte detta. Ett tips på hur du lättare kan se vad som står är att fukta örat försiktigt, då syns ofta färgen bättre. Du kan även försöka lysa genom örat från "baksidan" med en ficklampa. Om du kan tyda större delen av numret men är osäker på någon enstaka siffra går det ofta att hitta rätt individ ändå. Läs mer om hur du söker efter ägare till katter där du inte kan tyda hela numret här.

Mer om kattägarregistret.

CHIPMÄRKNING
Mikrochippet injiceras under huden på djuret och sitter normalt mellan skulderbladen. Mikrochippet innehåller en slumpmässig sifferkombination. För att kunna avläsa ID-numret på ett mikrochipmärkt djur, krävs en speciell avläsare. De flesta veterinärer har tillgång till avläsare för mikrochip. Ibland kan chippet flytta sig något. Kan inte avläsaren känna av chippet när du för läsaren över kattens manke kan du prova att föra avläsaren över nacke, framben och rygg.

Söktips.

Mer om kattägarregistret.