SKK Avelsdata

Till innehåll - hjälp

Allmänt

Nedan beskrivs några funktioner som gäller generellt för Avelsdata.

Skärminställningar

Upplösningen på din skärm bör vara minst 800x600 dpi. Vi rekommenderar upplösningen 1024x768 dpi för bästa visning av sidorna. Det är framförallt för att undvika så att du inte behöver scrolla så mycket. Så här gör du för att ändra upplösningen på din skärm:
Windows XP
Gå in på Kontrollpanelen =>Utseende och teman => Bildskärm =>Inställningar eller högerklicka på Skrivbordet =>Egenskaper =>Inställningar och där ändrar du på Skrivbordstorlek genom att dra i pilen åt önskat håll.
Windows 2000 el. Windows XP (klassisk stil)
Gå in på Inställningar =>Kontrollpanelen =>Bildskärm =>Inställningar eller högerklicka på Skrivbordet =>Egenskaper =>Inställningar och där ändrar du på Skrivbordstorlek genom att dra i pilen åt önskat håll.

Här kan du testa vilka inställningar och webbläsare din dator har

Flikar

Avelsdata är uppbyggt kring ett fliksystem, d.v.s. varje hund eller ras du öppnar visas i en egen flik. Du bläddrar mellan flikarna genom att klicka på fliken (registreringsnummer eller ras). Du kan stänga en enskild flik genom att använda knappen ”Stäng flik” som finns i flikhuvudet. Vill du stänga samtliga flikar använder du knappen ”Stäng alla flikar” som finns till höger i listen högst upp i fönstret.

Rullgardinslist

När en rullgardinslist (se Figur 1) finns, kan du ange begynnelsebokstav för det du vill välja i rullgardinen för att snabbare få fram rätt alternativ. Om flera alternativ har samma begynnelsebokstav upprepas begynnelsebokstaven tills önskat alternativ visas.

Figur 1 Exempel på en rullgardinlist

Kopiera registreringsnummer

När du klickar på registreringsnumret i flikhuvudet sparas det i urklipp. Det kan sedan klistras in och användas vid t.ex. provparning antingen genom att använda tangenterna ctrl + v eller genom att högerklicka med musen och välja ”klistra in”.

Länkar

I Avelsdata visas länkar i grön text och understrukna. När länken är ett registreringsnummer kommer aktuell hund att öppnas i en ny flik. Om det är information om t.ex. en hunds resultat kommer informationen visas i ett popup-fönster.

Tooltip

När du för musen över vissa blå texter visas ett ”?” och en kortare förklaring i en s.k. tooltip. Det kan t.ex. vara en förkortning i klarttext. Tooltip visas även på vissa länkar och i menyn, se figur 2.

Figur 2 Tooltip (gula rutan)  när musen förs över menyvalet ”Stamtavla”

Stopp- resp. varningsskylt

Om det visas en stopp- resp. varningsskylt som ett observandum kan du klicka på skylten för att få veta anledningen till observandumet.

Sortering

I de fall en tabell/lista har klickbara kolumnrubriker innebär det att du kan sortera kolumnerna. Vill du ha information i motsatt ordning än vad du fick när du klickade, kan du klicka en gång till så blir ordningen den motsatta. T.ex. en kolumn med text sorteras A-Ö på första klicket och Ö-A vid andra klicket.

Infoknappar

På de allra flesta sidor finns en -knapp, den tar dig till en kort sammanfattning av aktuell sidas innehåll samt till användarhjälp för aktuell sida. Du kan också nå dessa sidor genom att gå in på ”Hjälp” i menyn.

Utskrifter

Du kan antingen använda ”Skriv ut…” i Arkiv-menyn på Internet Explorer eller kopiera innehållet och klistra in det i t.ex. Microsoft Word eller Excel för anpassad utskrift.