SKK Avelsdata

Till innehåll - hjälp

 

 

Gå till hjälpavsnitt

Hälsa

Antal / trend

Sidan visar sammanställningar över olika diagnoser för sjukdomar/defekter som finns centralt registrerade hos SKK för aktuell ras. Statistiken är baserad på födelseår, beräknas för svenskfödda hundar och finns från 1990 och framåt. Observera att tabeller och diagram baseras på ingående hundars födelseår och därigenom visar antal hundar under ett visst födelseår med en specifik diagnos och inte antal diagnoser per år. För uppgift om antal diagnoser per tidsperiod hänvisas till rubriken ”Listor”.

 

Preliminära resultat, till exempel gällande HD eller ED, ingår inte i någon statistik.

 

I sammanställningar över ögondiagnoser redovisas en hunds senaste diagnos. Om en hund har två eller fler diagnoser vid samma undersökningstillfälle ingår samtliga diagnoser i redovisningen. Det innebär dels att antalet diagnoser kan vara fler än antalet undersökta djur dels att den totala fördelningen i procent kan överstiga 100 %.

 

Observera att beräknade uppgifter för hälsa under denna rubrik inte kan jämföras med beräknade uppgifter gällande hälsa under ”Hundar” och ”Statistik för avkomma” om inte samma tidsperiod användes.

 

Vill du ha mer information om hälsa, förekommande hälsoproblem inom rasen, aktuella registreringsbestämmelser mm så finns användbara länkar på sidan för ”Rasinfo” till vänster i menyn. 

 

Kombinationer

Sidan visar en sammanställning på föräldradjurens diagnoser vid parningstillfället för de parningskombinationer som gjorts under ett visst år. Man kan t ex se hur många kullar vars båda föräldrar haft A-höfter osv. Statistiken är baserad på kullens födelseår och finns från 1990 och framåt.

 

”Okänt” innebär att hunden inte har något resultat registrerat i SKKs veterinärdataregister vid parningstillfället. Det kan endera bero på att hunden inte är undersökt alternativt att hunden har utländskt resultat som inte registrerats i SKKs veterinärdataregister.

 

Referenspopulation för HD-index/ED-index
I ras för vilken HD-index och/eller ED-index beräknas finns på sidan för ”referenspopulation” en sammanställning av hur de hundar med eget röntgenresultat som ingår i referenspopulationen för beräkning av index fördelar sig på HD-/ED-grad. Här redovisas även genomsnittligt HD-/ED-index för hundarna i referenspopulationen, fördelat på HD-/ED-grad.

 

Referenspopulationen innehåller svenska hundar födda under en femårsperiod, definierad som år n-6 till n-2 där n är innevarande år. Referenspopulationen ändras således vid varje årsskifte. År 2018 består referenspopulationen av hundar födda under perioden 2012-2016.

 

Hundarna i referenspopulationen ska återspegla den genetiska nivån avseende HD/ED hos den svenska populationen av aktuella hundar. Den enskilda hundens index uttrycker dess skattade avelsvärde för HD/ED i förhållande till genomsnittet för de hundar som ingår i referenspopulationen. Genomsnittligt index för hundarna i referenspopulationen sätts till 100. Index över 100 motsvarar ett avelsvärde för HD/ED bättre än genomsnittet i referenspopulationen och vice versa. Spridningen i index är sådan att runt 95% av hundarna i de flesta raser har ett indexvärde mellan 75 och 125.

 

Medelvärde för HD-index/ED-index
I ras för vilken HD-index och/eller ED-index beräknas finns på sidan för ”medelvärde” en redovisning av genomsnittligt HD-/ED-index för samtliga hundar med ett index publicerat i Avelsdata, fördelat på födelseår. Sammanställningen omfattar hundar födda år 2000 eller senare och ger en bild av den genetiska trenden för HD/ED i rasen från år 2000. En stigande kurva indikerar en genetisk förbättring av HD/ED över tid. 

 

På SKKs webbplats under Uppfödning/Hälsa/Hälsoprogram finns mer information om index för HD och ED samt vanliga frågor och svar om HD- och ED-index.

 

Hjälp

HD - nya avläsningsssystemet fr.o.m. 1999 är förvalt för hälsostatistik. Du kan ändra år, typ av statistik och vad du vill se genom att använda rullgardinerna och trycka på knappen ”Visa”. Vill du endast se ett år väljer du samma år i båda rullgardinerna.

Du kan se två olika typer av diagram (stapel- resp. trenddiagram) och du bläddrar mellan de olika diagramtyperna genom att använda knapparna (stapel resp. kurva) ovanför diagrammet.
Ögonstatistik visas i en expanderbar lista där olika typer av diagnoser är grupperade. På diagnosgruppens rubrikrad visas det totala antalet diagnoser inom gruppen. Om du trycker på ett plustecken (+) i listan visas underdiagnoserna.
Du kan öppna samtliga diagnosgrupper genom att använda plustecknet (+) som finns allra högst upp i tabellen. När en diagnosgrupp är öppen visas ett minustecken (-), som du kan använda för att stänga gruppen.

 

Gå till informationsavsnitt