SKK Avelsdata |
Mentalbeskrivning Hund (MH) innebär att hunden utsätts för en rad olika situationer samtidigt som hunden reaktioner beskrivs enligt ett fastlagt protokoll. I varje beskrivningsmoment används en skala från 1 till 5, där 1 innebär att hunden reagerar med låg intensitet och 5 innebär att hunden reagerar med hög intensitet. I MH görs endast en beskrivning av hundens reaktioner och alltså inte en bedömning eller värdering av dessa. Hunden får känd mental status om den genomför samtliga delmoment (skott kan avstås) eller om beskrivaren avbryter. Om ägaren avbryter beskrivningen får hunden inte känd mental status. För hundar med avbrutit MH före 2002-07-01 finns inte specificerat om det är ägaren eller beskrivaren som avbrutit beskrivningen. Dessa hundar har i överenskommelse med Svenska Brukshundklubben, samtliga fått ”Känd mental status”. Hund som inte får känd mental status vid första beskrivningen får delta vid MH ytterligare en gång, d v s maximalt två gånger. Om två MH finns för en hund redovisas det senaste resultatet i Avelsdata. MH redovisas i form av spindeldiagram om rasen har 40 eller fler beskrivna hundar och minst 15 av vardera kön.
Före 2002-07-01 specificerades inte om hunden fått ”Känd mental status” utan hunden fick ”Genomförd MH”. I Avelsdata har hundar med ”Genomförd MH” räknats ihop med statistiken över hundar med ”Känd mental status”.
Registreringar och beräkningar avseende MH uppdateras varje natt. Medelvärdesberäkningarna varierar då nya resultat ständigt tillkommer.
För mer ingående information om beskrivningsmetodiken och regler för MH hänvisas till Svenska Brukshundklubbens webbplats www.brukshundklubben.se.
Sidan visar en sammanställning över antalet hundar som fötts under ett år och hur många av dessa som har känd mental status, avbrutit MH osv. Observera att sammanställningen är fördelad på hundens födelseår och inte på beskrivningsår. Det medför att sammanställningen förändras så snart någon ny hund har beskrivits.
Sidan visar en tabell över medelvärdet för varje delmoment i MH för hundar födda ett visst år. Observera att tabellen är fördelad på ingående hundars födelseår och inte på beskrivningsår. Det medför att medelvärdet ständigt kan förändras.
I diagram för faktiska värden redovisas den siffra som motsvarar rasens medelvärde av de ”kryss” (1-5) hundarna fick i sina respektive beskrivningsprotokoll.
Nedanför diagrammet visas beskrivningsprotokollet i sin helhet.
Sidan visar diagram för medelvärden över rasens resultat avseende egenskapsvärden.
Egenskapsvärden bygger på Kenth Svartbergs avhandling ”Personality in dogs”. Ingående delmoment i MH har delats upp i fem grupper; nyfikenhet/orädsla, aggressivitet, socialitet, jaktintresse och lekfullhet och redovisas i spindeldiagram. Nedan beskrivs grupperna för egenskapsvärden.
Beskrivning av specifika egenskaper på MH
Av Kenth Svartberg:
Socialitet
Beskriver hundens attityd vid möte med en främmande person; från reserverad och tillbakadragen (lågt värde) till aktivt hälsande och stor vilja att följa och hanteras (högt värde).
Egenskapsvärdet fås genom att räkna fram medelvärdet av 1a, 1b och 1c.
Nyfikenhet/Orädsla
Beskriver hunden reaktion vid överraskande eller okända händelser, och kan ses som ett mått på hundens allmänna ”miljörädsla”; från undvikande och flyktbenägen med litet utforskande (lågt värde), till en undersökande och orädd attityd (högt värde).
Egenskapsvärdet fås genom att räkna fram medelvärdet av 6a (omv), 6c, 6d (omv), 7a (omv), 7b, 7c (omv) och 8d. (”Omv” innebär att skalan vänds innan medelvärdet beräknas, det vill säga 1 ger 5, 2 ger 4, och så vidare)
Lekfullhet
Beskriver hundens allmänna intresse att leka föremålslekar med människor (exempelvis jaga efter kastade föremål och ha dragkamp); från litet intresse (lågt värde) till stort intresse (högt värde).
Egenskapsvärdet fås genom att räkna fram medelvärdet av 2a, 2b, 2c, 9a och 9b.
Jaktintresse
Beskriver hundens benägenhet att springa efter ett simulerat litet byte (relaterat till egenskapen Lekfullhet, och tycks inte vara ett säkert mått på hundens intresse att jaga efter levande vilt); från litet intresse (lågt värde) till stort intresse (högt värde).
Egenskapsvärdet fås genom att räkna fram medelvärdet av 3a (1 och 2) och 3b (1 och 2).
Aggressivitet
Beskriver hundens benägenhet att visa hotbeteenden i plötsliga eller okända situationer – höjd svans, morrningar, skall, rest ragg, utfall och bitförsök (en stabil egenskap i testsituationen men oklart vilken typ av aggressiv reaktion den motsvarar i andra situationer). Från liten tendens att visa hotbeteenden (lågt värde) till stor benägenhet att visa hotbeteenden (högt värde).
Egenskapsvärdet fås genom att räkna fram medelvärdet av 5b, 6b och 8a.
Källor:
Svartberg, K., Forkman, B., 2002. Personality traits in the domestic dog (Canis familaris). Applied Animal Behaviour Science, 79, 133-155.
Svartberg, K., Tapper,
Svartberg,
K.,
MH – översikt är förvalt för MH-statistik. Du kan ändra år, typ av statistik och vad du vill se genom att använda rullgardinerna och trycka på knappen ”Visa”. Vill du endast se ett år väljer du samma år i båda rullgardinerna. Om väljer ”Medelvärde” och tittar på diagram kan du välja mellan två olika typer av diagram samt olika åldersgrupper. Du väljer genom att klicka i önskad typ samt åldersintervall och klickar på knappen ”Visa”.
Läs mer ovan om MH
och de olika alternativen.